Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Nέος Πρωθυπουργός της Ινδίας ο Ναρέντρα Μόντι

Αποφασιστική νίκη του εθνικιστικού ινδουστικού κόμματος BJP του Ναρέντρα Μόντι, στις βουλευτικές εκλογές της Ινδίας που κατατρόπωσε το ιστορικό κυβερνών Κόμμα του Κογκρέσου, που ήταν αντιμέτωπο με κυκεώνα οικονομικών σκανδάλων και αποκαλύψεων για οικονομική κακοδιαχείριση.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της καταμέτρησης χθες το απόγευμα, το BJP προηγείτο σε 277 μονοεδρικές περιφέρειες, έναντι μόλις 45 του Κόμματος του Κογκρέσο.
Ο χαλαρός κομματικός συνασπισμός, του οποίου ηγείται το BJP εξασφάλιζε χθες το απόγευμα 336 έδρες επί συνόλου 543. Το 2009, το ιδρυθέν από τον Μαχάτμα Γκάντι Κόμμα του Κογκρέσου, είχε εξασφαλίσει 206 έδρες για το κοινοβούλιο στο Νέο Δελχί.
Ο πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ επικοινώνησε το βράδυ της Πέμπτης με τον κ. Μόντι, για να τον συγχαρεί για τη νίκη του, που αναμένεται να προσφέρει στο BJP κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, για πρώτη φορά μετά το 1989. Σημαντική ώθηση στο χρηματιστήριο της Μουμπάι προσέφερε η νίκη του BJP, με τον γενικό δείκτη Sensex να καταγράφει χθες άλμα της τάξης του 6,06%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου