Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Το deal της χρονιάς


 
Ένα μεγάλο deal έκλεισε μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της MIG.

Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, θα καλύψει ένα μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο της MIG, ύψους 250 εκατ. ευρώ, με τη συμφωνία ότι θα μετατρέψει τουλάχιστον 90 εκατομμύρια σε μετοχές. Mε αυτόν τον τρόπο θα καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος της MIG με ποσοστό περίπου 18%.

Τραπεζικοί κύκλοι εξηγούν στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ότι πρόκειται για μία στρατηγική συμμαχία που εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασιών επιχειρήσεων στη χώρα μας. 

«Επειδή η MIG διαθέτει εταιρείες που είναι ηγέτιδες σε διάφορους τομείς, όπως στον χώρο των τροφίμων, στην εστίαση, στην ακτοπλοΐα, στην υγεία αλλά και στην πληροφορική, η συμφωνία θα την καταστήσει πρωταγωνιστή στον κύκλο των συγχωνεύσεων που πρόκειται να γίνουν» επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι.



Η επίσημη ανακοίνωση της MIG
Η Marfin Investment Group (MIG) με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε τη στρατηγική συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Τράπεζα Πειραιώς.

Ειδικότερα, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η συμφωνία αυτή προβλέπει μεταξύ των άλλων, συμμετοχή της δεύτερης, σε αδιάθετες ομολογίες της σειράς Α από το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο της MIG, με ημερομηνία λήξης 29 Ιουλίου 2019, και περίοδο διάθεσης έως την 30 Ιουνίου 2014.

Η συμμετοχή του Ομίλου της Τραπέζης Πειραιώς ποσού περίπου 250 εκατ. ευρώ πραγματοποιείται στην ονομαστική αξία των ομολογιών.

Οι όροι του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της MIG που περιέχονται στο Ενημερωτικό Δελτίο όπως έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την 30η Απριλίου 2013 με συμπλήρωμα την 19η Ιουνίου 2013, περιλαμβάνουν την δυνατότητα μετατροπής σε νέες μετοχές της Εταιρίας με τιμή μετατροπής 0,54 ευρώ ανά μετοχή.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευθεί για μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές για ποσό τουλάχιστον 90 εκατ. ευρώ.

Με την υλοποίηση της παραπάνω στρατηγικής συμφωνίας και μετατροπής των ομολογιών ο Όμιλος της Τραπέζης Πειραιώς θα καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος στην MIG με ποσοστό κατ΄ ελάχιστο 17.7% , ενώ θα βελτιωθεί σημαντικά η χρηματοοικονομική δομή του Ομίλου της MIG.

Πρόθεση των δύο μερών είναι η μετατροπή του συνόλου των ομολογιών που θα αποκτηθούν από την Τράπεζα Πειραιώς σε μετοχές είτε από την ίδια είτε μέσω της διαθέσεώς τους σε θεσμικούς και στρατηγικούς επενδυτές κοινής αποδοχής. 

Επίσης σε περίπτωση μελλοντικής πώλησης των μετοχών που θα κατέχει η Τράπεζα Πειραιώς στην MIG έχει συμφωνηθεί δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους βασικούς μετόχους της MIG μέσω υπόδειξης του Διοικητικού της Συμβουλίου. 

Τέλος, η συμφωνία δεν προβλέπει συμμετοχή εκπροσώπου της Τράπεζας Πειραιώς στο Διοικητικό Συμβούλιο της MIG.

Η παραπάνω συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των διοικητικών συμβουλίων των δύο Ομίλων όπως επίσης και αρμόδιων εποπτικών αρχών. 

Σχολιάζοντας τη συμφωνία ο Πρόεδρος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η συμφωνία μας με την Τράπεζα Πειραιώς σηματοδοτεί μια νέα αναπτυξιακή πορεία του Ομίλου μας προς όφελος των μετόχων και των εργαζομένων μας, αλλά και της Ελληνικής Οικονομίας γενικότερα. 

H, τιμητική για εμάς, επιλογή της Τράπεζα Πειραιώς να στηρίξει τα σχέδια του Ομίλου μας ανοίγει πλέον νέους και μεγαλύτερους δρόμους. 

Η MIG, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της τις ηγέτιδες εταιρείες στους κλάδους Τροφίμων, Εστίασης, Ακτοπλοΐας, Υγείας και Πληροφορικής θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην συγκέντρωση εταιρειών (consolidation) και την εξυγίανση του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας με γνώμονα την ανάπτυξη εργασιών και τη διατήρηση και αύξηση θέσεων εργασίας».

Η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς
Από την πλευρά του η ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε ότι ως βασικός πιστωτής της Marfin Investment Group (MIG) και στο γενικότερο πλαίσιο των υφιστάμενων με την εταιρία δανειακών συμβάσεων, υπέγραψε συμφωνία -πλαίσιο η οποία προβλέπει τη συμμετοχή της Τράπεζας σε αδιάθετες ομολογίες της σειράς Α, μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της MIG, με ημερομηνία λήξης 29 Ιουλίου 2019 και περίοδο διάθεσης έως την 30 Ιουνίου 2014.

Οι όροι του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της MIG περιέχονται στο Ενημερωτικό Δελτίο της εταιρείας όπως αυτό έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και προβλέπουν τη δυνατότητα μετατροπής σε νέες μετοχές της εταιρείας με τιμή μετατροπής 0,54 ευρώ ανά μετοχή.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευθεί να προβεί σε μετατροπή ομολογιών σε μετοχές για το ποσό των 90 εκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 17,7% του Μετοχικού Κεφαλαίου της MIG.

«Με την υλοποίηση της παραπάνω στρατηγικής συμφωνίας και μετατροπής των ομολογιών, βελτιώνεται σημαντικά η χρηματοοικονομική δομή του Ομίλου της MIG» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς.

Η παραπάνω συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο Ομίλων όπως επίσης και των αρμόδιων Εποπτικών Αρχών. 

To προφίλ των δύο τραπεζικών ομίλων


Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει παρουσία σε 10 χώρες και απασχολεί περίπου 22 χιλιάδες εργαζόμενους, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών σε περίπου 7 εκατ πελάτες. Το συνολικό ενεργητικό του Ομίλου φτάνει τα 92 δις ευρώ, τα δάνεια μετά από προβλέψεις τα 62 δις ευρώ και οι καταθέσεις τα 54 δις ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς ιδρύθηκε το 1916. Για πολλές δεκαετίες λειτούργησε ως ιδιωτική Τράπεζα, ενώ το διάστημα 1975-1991 πέρασε υπό κρατικό έλεγχο. Από το Δεκέμβριο του 1991 που ιδιωτικοποιήθηκε έχει παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη εργασιών, μεγεθών και δραστηριοτήτων, ενώ σήμερα κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά με μερίδια αγοράς 30% στα δάνεια και 29% στις καταθέσεις.

Το 2012, η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε το "υγιές" τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος(επιλεγμένα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού) και τη Γενική Τράπεζα. Τον Μάρτιο του 2013, η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε τις τραπεζικές δραστηριότητες στην Ελλάδα της Τράπεζας Κύπρου, της CyprusPopularBank και της Ελληνικής Τράπεζας. Τον Ιούνιο 2013, η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε τη MillenniumBank Ελλάδας. Οι συναλλαγές αυτές συνιστούν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, διαδικασία στην οποία η Τράπεζα Πειραιώς έχει συμμετάσχει από την πρώτη στιγμή ως βασικός πυλώνας.

Τον Ιούνιο του 2013, η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης μετά την εφαρμογή του PSI, επιτυγχάνοντας την υψηλότερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μεταξύ των ελληνικών συστημικών τραπεζών, τόσο σε απόλυτους όσο και σε σχετικούς όρους. Τον Απρίλιο 2014 η Τράπεζα ολοκλήρωσε με επιτυχία αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ, με την έκδοση των νέων κοινών μετοχών και την καταβολή μετρητών με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Οι νέες μετοχές διατέθηκαν στο εξωτερικό σε θεσμικούς και άλλους ειδικούς επενδυτές μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών καθώς και στην Ελλάδα μέσω δημόσιας προσφοράς προς επενδυτές, καταγράφοντας θετική ανταπόκριση, γεγονός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τις προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς και κατ’ επέκταση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

Η πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ενισχύει περαιτέρω τους ήδη υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου. Σήμερα η Τράπεζα έχει ήδη ενσωματώσει πλήρως στα συστήματά της, την πρώην ATEbank και τις εγχώριες δραστηριότητες των δικτύων της Τράπεζας Κύπρου, CPB και Ελληνικής Τράπεζας, και MillenniumBankΕλλάδας παρέχοντας στους πελάτες ολοκληρωμένη τραπεζική εξυπηρέτηση.

Η MIG διαθέτει διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο δραστηριότητας με επενδύσεις στους τομείς των τροφίμων & ποτών, της υγείας, της πληροφορικής & τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών & ναυτιλίας, της διαχείρισης Ακινήτων, του τουρισμού & Αναψυχής.

Στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και τις θυγατρικές της MIG περιλαμβάνονται οι εξής εταιρείες:

-Η Vivartia που δραστηριοποιείται στον κλάδο γαλακτοκομικών, κατεψυγμένων τροφίμων και υπηρεσιών εστίασης και ψυχαγωγίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη,

-η Attica Group που δραστηριοποιείται στην επιβατηγό/οχηματαγωγό ναυτιλία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου,

-η Flight Ambulance International (FAI) μία εκ των 5 μεγαλύτερων εταιρειών στον κλάδο παροχής ιδιωτικών αεροπορικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών αεροδιακομιδής ασθενών,

- ο Όμιλος Υγεία κορυφαίος όμιλος ιδιωτικών νοσοκομείων και μαιευτικών κλινικών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

-η Singular Logic η μεγαλύτερη εταιρεία στην αγορά ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής στην Ελλάδα

- η Sunce (Bluesun) ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους της βιομηχανίας τουρισμού και αναψυχής στην Κροατία και

-η Robne Kuce Beograd (RKB) η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης εμπορικών ακινήτων στη Σερβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου