Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Ο ΑΡΑΒΑΣ ΚΡΟΙΣΟΣ ΧΑΛΙΦΑ ΜΠΙΝ ΧΑΜΑΝΤ ΑΛ ΘΑΝΙ ΑΓΟΡΑΣΕ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΠΤΑ ΝΗΣΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ





Επτά νησιά στο Ιόνιο για τον Εμίρη του Κατάρ είναι… λίγα. Έναν χρόνο μετά την εξαγορά της Οξυάς, ο Χαλίφα μπιν Χαμάντ αλ Θάνι φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να έχει ήδη αποκτήσει τη μισή έκταση του Πεταλά στο σύμπλεγμα των Εχινάδων και να οδεύει πρόσω ολοταχώς για την άλλη μισή. 

Η απόκτηση του Πεταλά θεωρείται κίνηση ματ από τον πάμπλουτο Άραβα, αφού είναι το μεγαλύτερο από τα νησιά των Εχινάδων, έκτασης 5.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το δεύτερο μεγαλύτερο είναι η Οξυά (ή Οξεία), η πώληση της οποίας ανακοινώθηκε την 1η Μαρτίου 2013. Πρόκειται για νησί έκτασης 4.200 στρεμμάτων, πολύ κοντά στην Ιθάκη, και η αγοραπωλησία έχει ως σκοπό τη μετατροπή του σε art island. Ωστόσο η δαιδαλώδης γραφειοκρατία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Οξυά υπάγεται στο καθεστώς Natura, βάζει πολλά εμπόδια στην πραγματοποίηση του στόχου.

Οι περιορισμοί στη δόμηση, τους οποίους είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί, οδήγησαν τον Άραβα κροίσο στην απόφαση να αγοράσει και άλλα νησιά, ώστε να ολοκληρώσει το επιχειρηματικό του σχέδιο στο Ιόνιο, που περιλαμβάνει επιβλητικές ξενοδοχειακές μονάδες επτάαστέρων.

Αναφορικά με το νησί Πεταλάς, οι πληροφορίες της εφημερίδας «Real News» το θέλουν να είναι ακατοίκητο και να πέρασε στην ιδιοκτησία του εμίρη από την ελληνική οικογένεια που το είχε κληρονομήσει από τη Μονή Ιωαννίνων 100 χρόνια πριν, σε τιμή κάτω των 38 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι σε αυτή την τιμή διατίθετο από πολλά μεσιτικά γραφεία του εξωτερικού και της Ελλάδας. Ο Αλ Θάνι απέκτησε επίσης το νησί Δρακονέρα στις Βόρειες Εχινάδες, το Προβάτι και τέσσερις νησίδες με τις ονομασίες Γκράβαρης, Άπασα, Σωρός και Πίστρος, ενώ βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά ακόμα δύο νησιών του συμπλέγματος, του Βρομώνα και της Μάκρης.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου