Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Ταινιόραμα 2014: 168 ταινίες σε 8 εβδομάδες, αντέχεις;

Ταινιόραμα 2014: 168 ταινίες σε 8 εβδομάδες, αντέχεις;
Ο κινηματογράφος Άστυ προειδοποιεί: “το φιλμ δεν θα πεθάνει ποτέ”. Για μία ακόμη χρονιά διοργανώνει το δικό του Ταινιόραμα που περιλαμβάνει 168 ταινίες, όλες γυρισμένες με φιλμ, τις οποίες όμως θα πρέπει να δεις μέσα σε 56 ημέρες. Αντέχεις;
Έχεις 56 ημέρες στη διάθεσή σου για να περάσεις τις πόρτες του Άστυ και να βρεθείς σε μία μεγάλη κινηματογραφική γιορτή. Οι πιο πιστοί και σινεφίλ έχουν ήδη προμηθευτεί τις κάρτες διαρκείας, έχουν ρίξει εξονυχιστική ματιά στο πρόγραμμα του φεστιβάλ και έχουν ήδη κυκλώσει τις ταινίες που θα παρακολουθήσουν. Δεν δίνεται άλλωστε συχνά πια η ευκαιρία να δούμε ταινίες, γυρισμένες με φιλμ.
Το κλασικό και αγαπημένο “Ταινιόραμα” ήρθε ξανά στην πόλη μας και σκοπεύει να μας κρατήσει συντροφιά για οκτώ εβδομάδες από τις 15 Μαΐου έως τις 9 Ιουλίου. Δύο μήνες δηλαδή η κινηματογραφική κίνηση μεταφέρεται στην πλατεία Κοραή όπου ο Γιώργος και ο Δημήτρης, οι γιοί του Αντώνη Στεργιάκη που εγκαινίασε τον θεσμό, συνεχίζουν το έργο του πατέρα τους, να μυήσουν τους Αθηναίους στα άδυτα του παλιού, καλού κινηματογράφου.
Τρεις κόπιες την ημέρα, εκατοντάδες μπομπίνες εβδομαδιαίως θα μπαινοβγαίνουν στο θρυλικό, σκοτεινό δωματιάκι του κεντρικού κινηματογράφου, και θα ανεβοκατέβουν στο σινεφίλ υπόγειο της πλατείας Κοραή. Ανάμεσα στις 168 ταινίες, θα προβληθούν μετά από πολλά - πολλά χρόνια το Παράνομο κρεβάτι του Φρανσουά Τρυφό, οι Ναυαγοί του Άλφρεντ Χίτσκοκ, οι Τέσσερις μύγες σε πράσινο βελούδο του Ντάριο Αρτζέντο, το Καλώς ήλθατε στο κουκλόσπιτο του Τοντ Σόλοντζ, κ.ά.
Ταινιόραμα 2014: 168 ταινίες σε 8 εβδομάδες, αντέχεις;
Επίσης θα προβληθεί και η ταινία της Μελίνας Μερκούρη «Τοπ καπί», η οποία λόγω κόστους δικαιωμάτων δεν παίχθηκε στο σχετικά πρόσφατο επετειακό αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδας για την ηθοποιό.
Φυσικά δεν λείπουν τα θεματικά αφιερώματα στον Σύγχρονο Καναδικό Κινηματογράφο, στην Ιταλική Σάτιρα, στον Βαλκανικό Κινηματογράφο, στον Ανεξάρτητο Αμερικανικό Κινηματογράφο, στο Αγγλικό Σινεμά κι αυτόν από την Πρώην Γιουγκοσλαβία, στη Γαλλική Κουλτούρα και τη Μέση Ανατολή, κ.ά. Τέλος, έχουν και φέτος περίοπτη θέση τα αφιερώματα στους μεγάλους σκηνοθέτες: Λουίς Μπουνιουέλ, Φρανσουά Τρυφό, Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, Ντάριο Αρτζέντο, Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, Φεντερίκο Φελίνι, Άλφρεντ Χίτσκοκ, Λουκίνο Βισκόντι, Πέδρο Αλμοδόβαρ, Τσαν-γουκ Παρκ.
Το Ταινιόραμα 2014 στο Άστυ (Κοραή 4, Αθήνα) θα διαρκέσει από τις 15 Μαΐου έως τις 9 Ιουλίου. Οι τρεις ημερήσιες προβολές κοστίζουν 6 ευρώ. Αναλυτικά το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ ή να ενημερώνεστε μέσα από τηνεπίσημη σελίδα του κινηματογράφου στο facebook.

Ιστορία του Άστυ 

Ο κινηματογράφος 'Αστυ στεγάζεται σε τμήμα του υπογείου του επί της οδού Κοραή 4 κτηρίου που κατασκευάσθηκε την περίοδο 1934-1938, βάσει σχεδίων του Καθηγητή του Ε.Μ.Π. Εμμ. Κ. και του αρχιτέκτονα Αν.Μ. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής μέρος του υπογείου έγινε τόπος μαρτυρίου και φυλακής για πολλούς αγωνιστές, για αυτό και το Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε το τμήμα αυτό του υπογείου ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Το υπόλοιπο τμήμα του υπουργείου λειτούργησε εξαρχής ως κινηματογράφος. Την περίοδο της γερμανικής κατοχής προέβαλε ταινίες και επίκαιρα προς τέρψιν των γερμανικών στρατευμάτων. Κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου ο κινηματογράφος υπολειτούργησε. Έκτοτε λειτουργεί ο χειμερινός κινηματογράφος ΑΣΤΥ υπό την ίδια διεύθυνση. Τις δεκαετίες του 1950 και 1960 ο κινηματογράφος γνώρισε μεγάλες δόξες, παρουσιάζοντας σπουδαίες ταινίες, γαλλικής κυρίως παραγωγής. Συνήθως τις Δευτέρες, την πρεμιέρα της ταινίας ακολουθούσε δεξίωση, με προσκεκλημένους συχνά Έλληνες και ξένους πρωταγωνιστές, όπως οι G.P., P.P., C.C., M.V., δημόσια πρόσωπα, όπως η Β.Σ., ο Π.Κ. ο Σ.Μ. κ.ά. «Παρευρίσκονταν ακόμα όλη η κοσμική και κινηματογραφική Αθήνα».
Επίσης, μέχρι το 1975 στον κινηματογράφο ΑΣΤΥ διοργανώνονταν οι κυριακάτικες πρωινές προβολές της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, ενώ συχνά διοργανώνοντας εβδομάδες κινηματογράφου αφιερωμένες σε κάποια ξένη χώρα. Παρά την ευρεία ανακαίνιση που έγινε το 1994, ο κινηματογράφος διατηρεί πολλά στοιχεία της παλαιάς αίγλης του, όπως η καμπίνα προβολής, οι μαρμάρινες σκάλες με τις προστατευτικές σιδεριές, τα τραπεζάκια του φουαγιέ, οι πόρτες, οι καθρέφτες, τα μωσαϊκά, το εκδοτήριο εισιτηρίων.
Ο κινηματογράφος είναι χαρακτηρισμένος ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, επειδή αποτελεί ιστορικό χώρο πολιτιστικής επικοινωνίας των κατοίκων της πόλης των Αθηνών και είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένος με τις μνήμες των κατοίκων όλου του λεκανοπεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου