Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Κάννες 2014: Στην Τουρκία ο Χρυσός Φοίνικας!

Κάννες 2014: Στην Τουρκία ο Χρυσός Φοίνικας!
7ο φεστιβάλ των Καννών έφτασε στο τέλος του και απένειμε τα βραβεία του στους φετινούς καλύτερους της Κρουαζέτ, που κατάφεραν να πείσουν την κριτική επιτροπή, της οποίας ηγήθηκε η Τζέιν Κάμπιον.
Ο Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν και η ταινία του, «Winter Sleep» ήταν οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς που φεύγουν από το Φεστιβάλ με το Χρυσό Φοίνικα, τη μεγαλύτερη διάκριση της διοργάνωσης που φέτος προλόγισαν ο Κουέντιν Ταραντίνο και η Ούμα Θέρμαν. Ο Τούρκος auteur, ανάμεσα στα φετινά φοβορί, αφιέρωσε το βραβείο στην τουρκική νεολαία και στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη χώρα του τον τελευταίο χρόνο.
Το «Le Meraviglie» της Αλίτσε Ρορβάχερ ήταν η ταινία στην οποία απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο, με τη Σοφία Λόρεν στη σκηνή να απονέμει στη νεαρή συμπατριώτισσά της τη μεγάλη διάκριση, δίνοντας ιταλικό αέρα στην τελετή.
Το «Mommy» του Ξαβιέ Ντολάν και το ιδιοφυώς παραληρηματικό «Adieu au Langage» του Γκοντάρ μοιράστηκαν από κοινού το βραβείο της Επιτροπής που ανακοίνωσε η Τζέιν Κάμπιον, ένας νεαρός 25χρονος σκηνοθέτης κι ένας θρύλος του κινηματογράφου. Ο Γκοντάρ βεβαίως δεν παραβρέθηκε στην τελετή, ενώ ο Ντολάν δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του στην απονομή.
To βραβείο σκηνοθεσίας απέσπασε ο Μπένετ Μίλερ για το «Foxcatcher», μια ταινία που εντυπωσίασε στην προβολή της και θεωρείται ήδη μεταξύ των φαβορί για τα επόμενα Όσκαρ.
Η Τζούλιαν Μουρ κέρδισε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για την εμφάνισή της στο «Maps to The Stars» του Κρόνενμπεργκ, παρόλο που η ταινία δίχασε τους θεατές.
Ο Τίμοθι Σπολ που γοήτευσε το κοινό του φεστιβάλ στο «Mr Turner» του Μάικ Λι απέσπασε το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας, ενώ η Χρυσή Κάμερα του Φεστιβάλ δόθηκε φέτος στο μεταξύ μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ «Party Girl», μια ταινία χωρίς επαγγελματίες ηθοποιούς.
Αντρέι Σβιάκιντσεφ και Ολεγκ Νέγκιν κέρδισαν το βραβείο καλύτερου σεναρίου για το «Leviathan», μια ταινία που συγκίνησε τις Κάννες και ήταν ανάμεσα στα φαβορί και για το Χρυσό Φοίνικα.

Δείτε πλάνα από το κόκκινο χαλί της τελετής λήξης και ακολουθούν αναλυτικά τα βραβεία

Τα Βραβεία του 67ου Φεστιβάλ Καννών
Χρυσός Φοίνικας: «Winter Sleep» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν

Μεγάλο Βραβείο: «Le Meraviglie» της Αλίτσε Ρορβάχερ

Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής: Ξαβιέ Ντολάν για το «Mommy» και Ζαν Λικ Γκοντάρ για το «Adieu Au Langage»
Σκηνοθεσίας: Μπένετ Μίλερ για το «Foxcatcher»
Γυναικείας Ερμηνείας: Τζούλιαν Μουρ για το «Maps to the Stars» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ
Ανδρικής Ερμηνείας: Τίμοθι Σπολ για το «Mr Turner» του Μάικ Λι

Σεναρίου: Αντρέι Σβιάκιντσεφ και Ολεγκ Νέγκιν για το «Leviathan»
Χρυσή Κάμερα: «Party Girl» των Μαρί Αματσουκελί Μπαρσάκ, Κλερ Μπουρζέ, Σαμιουέλ Θις

Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους Ταινίας: «Leidi» του Σιμόν Μεσά Σότο

Ειδική Μνεία για Μικρού Μήκους: «Ja Vielsker»του Χαλβάρ Γουίτζο και «Aissa» του Κλεμάν Τρεχίν- Λαλάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου