Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Κάλπη αύριο και για το νερό στη Θεσσαλονίκη

Κάλπη αύριο και για το νερό στη Θεσσαλονίκη

Στην απόφαση αυτή κατέληξαν ομόφωνα οι 11 δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση

Εξω από τα εκλογικά κέντρα της Θεσσαλονίκης θα στηθούν τελικά την Κυριακή οι κάλπες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αντικείμενο την ιδιωτικοποίηση ή όχι της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης της πόλης (ΕΥΑΘ).

Στην απόφαση αυτή κατέληξαν ομόφωνα οι 11 δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση, μετά το θέμα που ανέκυψε με επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία - όπως αναφέρουν - χαρακτηρίζει παράνομη την τοποθέτηση τρίτης κάλπης (σσ: για το δημοψήφισμα) εντός των κτιριακών συγκροτημάτων των σχολείων όπου θα διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας και της πρωτοβουλίας «SOSte το νερό» στη Θεσσαλονίκη, παρουσία μεταξύ άλλων του προέδρου της ΠΕΔ και δημάρχου Νεάπολης- Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη και των δημάρχων Θέρμης, Θεόδωρου Παπαδόπουλου, Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου, εκπροσώπων του «SOSte το νερό» και ξένων παρατηρητών.

Μάλιστα, μετά τη συνέντευξη Τύπου, ακολούθησε σύσκεψη των δημάρχων, ώστε να υπερκεραστεί δεύτερο κώλυμα που ανέκυψε. Οπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, με εντολή του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης κοινοποιήθηκε ότι θα αντιμετώπιζαν αυτόφωρες συλλήψεις όσοι χρησιμοποιούσαν εκλογικούς καταλόγους για τη διαδικασία της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος (αυτή η διαδικασία προβλεπόταν να ακολουθηθεί από τους διοργανωτές).

«Τα ξεπεράσαμε και τα δύο. Οσον αφορά το πρώτο, οι κάλπες θα στηθούν στο πεζοδρόμιο, έξω από τα εκλογικά κέντρα. Για το δεύτερο, αποφασίσαμε ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε τους εκλογικούς καταλόγους, αλλά τα δημοτολόγιά μας, ακόμη και αν χρειαστεί να ξενυχτήσουμε όλο το βράδυ για να είναι όλα έτοιμα. Από το πρωί είμαστε στα δικαστήρια και συμφωνήσαμε με τους τρεις εφόρους των εκλογών για τη Θεσσαλονίκη, που είναι ανώτατοι δικαστικοί, σε σχέση με το πού θα μεταφερθούν οι κάλπες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δανιηλίδης. 

Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσε ο επικεφαλής των παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημόσιων Υπηρεσιών (EPSU), Χουάν Αντόνιο Χουλιάν, ο οποίος δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να ελέγξουμε αν θα διεξαχθεί ένα αδιάβλητο δημοψήφισμα. Ενημερώνουμε την Ευρώπη βήμα- βήμα για τη διαδικασία. Είμαστε δίπλα σας». 

Ο γερμανός ακτιβιστής Κλάους Κίτσταϊνερ, εκπρόσωπος της «Πλατφόρμας του νερού του Βερολίνου» (Berliner Wassertisch), επισήμανε πως «τρομάζει στη σκέψη ότι η κυβέρνηση της χώρας που εφηύρε τη δημοκρατία βρίσκεται μακριά από τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά πρότυπα».

Η επιστολή Μιχελάκη και οι αντιδράσεις

Νωρίτερα είχε, ουσιαστικά, κριθεί παράνομο, με έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, το δημοψήφισμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη.

Στο έγγραφο καλούνταν οι αρμόδιες Αρχές να μεριμνήσουν προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή των εκλογών.

Ειδικότερα, το υπουργείο απέστειλε προς τους εφόρους έγγραφο με το οποίο τους ενημερώνει ότι «περιήλθαν στην υπηρεσία μας καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες την Κυριακή 18 Μαΐου ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών σε κάποιους δήμους της χώρας κάποιοι προτίθενται να στήσουν παράνομα κάλπες εντός σχολικών συγκροτημάτων, στα οποία θα διεξάγονται οι εκλογές, προκειμένου οι εκλογείς να ψηφίσουν για θέματα άσχετα με την επίσημη και νομοθετικά προβλεπόμενη εκλογική διαδικασία».

Στο έγγραφο παρατίθενται οι Νόμοι, τα Προεδρικά Διατάγματα και τα συναφή νομικά κείμενα που ορίζουν τα καθήκοντα των αντιπροσώπων της δικαστικής Αρχής και στη συνέχεια ζητείται να ενημερωθούν οι αντιπρόσωποι προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Το έγγραφο κοινοποιείται στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές (Αρειο Πάγο, Πρωτοδικεία κ.α.) και στις αυτοδιοικητικές Αρχές (Περιφέρειες κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου