Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Τι έβγαλαν οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών

Τι έβγαλαν οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών
Στον δεύτερο γύρο παραπέμπονται τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, τα οποία σε συνδυασμό με την εικόνα των ευρωεκλογών, θα κρίνουν το πολιτικό μήνυμα της διπλής κάλπης. 

Στον πρώτο γύρο, ο χάρτης των περιφερειών παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος γαλάζιος, ισχυρή όμως καταγράφεται η παρουσία των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην Περιφέρεια Αττικής, όσο και στο Δήμο της πρωτεύουσας, ακόμα και μετά την διάψευση της αρχικής εικόνας των exit poll. 

Στις ίδιες περιοχές, καθώς και στη Θεσσαλονίκη, υψηλά ποσοστά κατέγραψαν οι υποψήφιοι της Χρυσής Αυγής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει και η αμφίρροπη, όσο και έντονη, αναμέτρηση των δύο βασικών υποψηφίων στον Πειραιά.

Στην Αττική και την Αθήνα, που συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο πληθυσμιακά βάρος, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια, Ρένα Δούρου, και στον Δήμο Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διεκδικούν με αξιώσεις τη νίκη στον β' γύρο, κάνοντας την έκπληξη με τα ισχυρά αποτελέσματα που εμφάνισαν σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με την τελική εκτίμηση για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, στην Περιφέρεια η Ρένα Δούρου συγκεντρώνει 23,8% έναντι 22% του Γιάννη Σγουρού, αφήνοντας τρίτο και εκτός τελικής αναμέτρησης τον στηριζόμενο από τη ΝΔ υποψήφιο Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος συγκεντρώνει 14,2%.

Αντιστοίχως, στο Δήμο Αθηναίων, ο Γιώργος Καμίνης αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό 21% έναντι 20,2% του Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Παρά την καλή επίδοση του υποψηφίου ΣΥΡΙΖΑ, το τελικό διαφαινόμενο αποτέλεσμα συνιστά ανατροπή της αρχικής εικόνας των exit poll, τα οποία εμφάνιζαν τον Γ.Σακελλαρίδη ακόμα και μπροστά από τον Γ.Καμίνη, με ποσοστά 20%-24% και 19%-23% αντιστοίχως. 

Αντίστοιχη διάψευση της πρώτης εικόνας των exit poll υπήρξε στην Περιφέρεια Αττικής, όπου η πρώτη εικόνα της συνολικής ανατροπής των προηγούμενων προγνωστικών, με τη Ρένα Δούρου μπροστά με 27%-31% και τον Γιάννη Σγουρό στο 20,5%-24,5%, δεν επιβεβαιώθηκε από τα πραγματικά αποτελέσματα. 

Τόσο στον Περιφέρεια Αττικής όσο και στο Δήμο της Αθήνας, ιδιαίτερα υψηλά εμφανίζονται τα αποτελέσματα των υποψηφίων της Χρυσής Αυγής. Στο δήμο της Αθήνας, μάλιστα, ο Ηλίας Κασιδιάρης διεκδικεί την τρίτη θέση ακόμα και από τον υποστηριζόμενο από τη ΝΔ υποψήφιο Αρη Σπηλιωτόπουλο, έχοντας τριπλασιάσει τα ποσοστά της ΧΑ σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Αττικής ο Ηλίας Παναγιώταρος αναμένεται να συγκεντρώσει 11,1%, και ο Ηλίας Κασιδιάρης 16,3% στο Δήμο της Αθήνας, σύμφωνα πάντα με την επίσημη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Αντιστοίχως, ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά του Αρτέμη Ματθαιόπουλου της ΧΑ (8,1%).

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα ενισχυμένα ποσοστά της Χρυσής Αυγής έκρουσαν με τις δηλώσεις τους τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Στον πολιτικό χάρτη των περιφερειών εκλογών, το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας έχει γαλάζιο χρώμα. Εκτός από την Περιφέρεια Αττικής, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί με αξιώσεις άλλη μία περιφέρεια, εκείνη των Ιωνίων Νήσων, όπου ο Θεόδωρος Γαλιάτσος και ο Ανδρέας Κατσανιώτης βρίσκονται «στον πόντο». 

Στους δήμους, ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η μάχη του Πειραιά. Ο συνδυασμός «Πειραιάς νικητής» του Γιάννη Μώραλη προηγείται στον α' γύρο με 33,5%, βάσει της επίσημης πρόβλεψης, έναντι 30,9% του συνδυασμού «Μας ενώνει ο Πειραιάς» του Βασίλη Μιχαλολιάκου. 

Οι δύο, αντήλλαξαν βαριές κατηγορίες, με τον Β.Μιχαλολιάκο να λέει ότι δοκιμάστηκε η αντοχή της Δημοκρατίας στην πόλη, καταγγέλλοντας βία, εκφοβισμό και εκμαυλισμό -κατηγορίες που διέψευσε ο Γ.Μώραλης.

Στη Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης Μπουτάρης έχει ένα ισχυρό προβάδισμα εννέα ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Σταύρου Καλαφάτη, με τον οποίο θα αναμετρηθεί την επόμενη Κυριακή.

Εντυπωσιακό ήταν το αποτέλεσμα και για τους εκπροσώπους της εγχώριας showbiz και υποψήφιους δημάρχους, καθώς δύο εξ αυτών κατάφεραν να εκλεγούν από την πρώτη Κυριακή: Πρόκειται για τον νυν και εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο Στυλίδας Απόστολο Γκλέτσο με ποσοστό άνω του 60% και τον Ηλία Ψινάκη στον δήμο Μαραθώνα που εκλέγεται με ποσοστό περί το 53%.

Όπως όλα δείχνουν, η τελική μάχη των εντυπώσεων και των πολιτικών μηνυμάτων θα κριθεί την επόμενη Κυριακή, τόσο με την οριστική έκβαση των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, όσο και -κυρίως- με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Τη σημασία της αναμέτρησης της 25ης Μαΐου επεσήμαναν, ο καθένας από τη δική ου πλευρά, τόσο ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας.

«Την επόμενη Κυριακή ολοκληρώνεται η διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αλλά την επόμενη Κυριακή έχουμε ταυτόχρονα την μάχη των ευρωεκλογών, κατά την οποία η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι έχει τη σταθερότητα που της αξίζει και που έχει κερδίσει με τις θυσίες του ελληνικού λαού» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Την άλλη Κυριακή χρειαζόμαστε μια εικόνα προοδευτικής σταθερότητας» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συμπληρώνοντας: «Άκουσα τον κ. Τσίπρα να θέτει σήμερα και πάλι μετά από πολύ καιρό το ζήτημα του δημοψηφίσματος. Ίσως τώρα καταλαβαίνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες τι εννοούσα τις προηγούμενες μέρες μιλώντας για το πραγματικό ερώτημα που θα τεθεί το βράδυ των εκλογών και άρα πρέπει να το έχουν υπόψη τους οι πολίτες καθ’ οδόν προς τον δεύτερο γύρο και τις ευρωεκλογές».

«Πριν από λίγο ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι με βάση το αποτέλεσμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η κάλπη των ευρωεκλογών διακυβεύει τη συνέχεια της συγκυβέρνησης των μνημονίων. Έχει απόλυτο δίκιο. Στις 25 Μαΐου θα γίνει το δημοψήφισμα που δεν έγινε για το μνημόνιο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε όλους τους έλληνες και τις ελληνίδες σε συστράτευση, ανεξαρτήτως τι ψήφισαν.

«Η επόμενη Κυριακή θα είναι η πρώτη μέρα μιας άλλης εποχής. Η χώρα θα στείλει ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας: Στις 25 Μαΐου «η ψήφος μας δεν θα πιάσει απλώς τόπο, θα αλλάξει τον τόπο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου