Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2014

Ιστορική μέρα για την Ισπανία: Παραιτήθηκε ο Χουάν Κάρλος, γίνεται βασιλιάς ο Φελίπε

Ιστορική μέρα για την Ισπανία: Παραιτήθηκε ο Χουάν Κάρλος, γίνεται βασιλιάς ο Φελίπε

- Γυρίζει σελίδα η Ισπανία μετά την παραίτηση του βασιλιά Χουάν Κάρλος
- Η ανακοίνωση έγινε από τον πρωθυπουργό της χώρας, Μαριάνο Ραχόι
- Στο θρόνο ο γιος του Χουάν Κάρλος και της Σοφίας, πρίγκιπας Φελίπε
- Δεν είναι η πρώτη φορά που βασιλιάς παραιτείται υπέρ του διαδόχου του, έγινε και στην Ολλανδία με τη βασίλισσα Βεατρίκη
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Το δρόμο που χάραξε η βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας βαδίζει και ο βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος: παραδίδει το δρόμο στον γιο και διάδοχό του, πρίγκιπα Φελίπε.

Μια νέα σελίδα στη βασιλική ιστορία της Ισπανίας άνοιξε νωρίς το πρωί της Δευτέρας όταν ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε στον ισπανικό λαό ότι ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος παραιτείται από το θρόνο υπέρ του πρίγκιπα Φελίπε.
Ήταν μια εξέλιξη λίγο έως πολύ αναμενόμενη. Τον τελευταίο καιρό θα οικονομικά σκάνδαλα είχαν κλονίσει τη βασιλική οικογένεια τς Ισπανίας: η κόρη του Χουάν Κάρλος και της βασίλισσας Σοφίας, Κριστίνα, βρέθηκε να διώκεται για φορολογική απάτη, ενώ δεν ήταν λίγες οι αποκαλύψεις σχετικά με τις οικονομικές ατασθαλίες του ίδιου του βασιλιά, με αποκορύφωμα το σαφάρι στην Μποτσουάνα με κρατικά κονδύλια και χωρίς να το ξέρει ούτε καν η Σοφία!

Το θρόνο της Ισπανίας θα αναλάβει ο πρίγκιπας Φελίπε, πρωτότοκος γιος του Χουάν Κάρλος με τη βασίλισσα Σοφία. 

Για να στεφθεί όμως ο Φελίπε βασιλιάς της Ισπανίας πρέπει πρώτα να γίνει κατάθεση πρότασης για την τροποποίηση του συντάγματος που θα επιτρέπει την παραίτηση του βασιλιά από τον θρόνο.

Παραίτηση για λόγους υγείας


Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας ήταν εκείνος που με διάγγελμα ανακοίνωσε την απόφαση του βασιλιά να παραιτηθεί και να παραχωρήσει το θρόνο στον πρίγκιπα Φελίπε. 

"Η Αυτού Μεγαλειότης ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος με ενημέρωσε μόλις για την επιθυμία του να παραιτηθεί από το θρόνο και να ξεκινήσει τις διαδικασίες της διαδοχής", ξεκίνησε το τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Η παραίτηση του βασιλιά οφείλεται σε προσωπικούς λόγους, είπε ο Μαριάνο Ραχόι. Η κατάσταση της υγείας του Χουάν Κάρλος άλλωστε είχε επιδεινωθεί τον τελευταίο καιρό, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε κάνει αλλεπάλληλες εγχειρήσεις για πρόβλημα που αντιμετώπιζε στο γοφό. «Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος υπήρξε ακούραστος υπερασπιστής των συμφερόντων του ισπανικού λαού. Είμαι βέβαιος πως αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για αλλαγή», είπε ο Ραχόι στο διάγγελμά του. 

39 χρόνια εξουσίας


Ο 76χρονος σήμερα Χουάν Κάρλος ανέλαβε την εξουσία στην Ισπανία το 1975 μετά το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο. Λέγεται πως του ζήτησε ο ίδιος ο Φράνκο να αναλάβει την εξουσία. Δυο μέρες μετά το θάνατο του ανθρώπου που βύθισε την Ισπανία στον εμφύλιο και σε δεκαετίες χούντας, ο Χουάν Κάρλος ανέβηκε στο θρόνο. 
Ο Χουάν Κάρλος έγινε ο πρώτος βασιλιάς της χώρας μετά τη δικτατορία, οδήγσε την Ισπανία στη Δημοκρατία και την έσωσε από ένα νέο πραξικόπημα το 1981.

Για πολλά χρόνια ο Χουάν Κάρλος ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς ηγέτες του κόσμου. Όμως τα οικονομικά σκάνδαλα και το... σαφάρι ελεφάντων στη Μποτσουάνα τον Απρίλιο του 2012, την ώρα που η Ισπανία βυθιζόταν στην κρίση (σ.σ. εξαιτίας αυτού καθαιρέθηκε από πρόεδρος του WWF), του κόστισε την αγάπη των Ισπανών και άρχισαν να ακούγονται φωνές υπέρ της παραίτησής του. Φωνές που συνεχώς αυξάνονταν... 

Σε εκείνο το ταξίδι, για το οποίο κανείς δεν γνώριζε, ούτε καν η βασίλισσα Σοφία σύμφωνα με τις φήμες, ο Χουάν Κάρλος είχε πέσει και χτύπησε το γοφό του με αποτέλεσμα να μεταφερθεί εσπευσμένα στην Ισπανία για να υποβληθεί σε εγχείρηση. 
Ποιος είναι ο Χουάν Κάρλος


Το πλήρες όνομά του είναι Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias και εκτός από τον τίτλο του βασιλιά της Ισπανίας φέρει και εκείνους του «Βασιλιά της Ιερουσαλήμ» και του «Αυτοκράτορα του Βυζαντίου». 

Γεννήθηκε στη Ρώμη στις 5 Ιανουαρίου του 1938 και είναι γιος του Χουάν των Βουρβώνων, εγγονός του βασιλιά της Ισπανίας Αλφόνσου 13ου και τρισέγγονος της Βασίλισσας Βικτωρίας της Βρετανίας και της Μαρία Μερθέδες των Βουρβώνων των δύο Σικελιών, του Οίκου των Βουρβώνων των δύο Σικελιών.Το 1962 παντρεύτηκε στην Αθήνα την πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας, πρωτότοκη κόρη του βασιλιά Παύλου και της βασίλισσας Φρειδερίκης. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά: την πριγκίπισσα Έλενα, την πριγκίπισσα Κριστίνα και τον πρίγκιπα Φελίπε. 

Από το 1969 ο δικτάτορας Φράνκο τον είχε χρίσει διάδοχό του, παρακάμπτοντας τον πατέρα του, Χουάν ντε Μπουρμπόν. Στις 30 Οκτωβρίου τον έχρισε προσωρινό αρχηγό Κράτους και δυο μέρες μετά το θάνατό του, στις 22 Νοεμβρίου του 1975, ο Χουάν Κάρλος χρίστηκε βασιλιάς βάσει του νόμου της διαδοχής που είχε συντάξει ο Φράνκο. 

Ο Χουάν Κάρλος αποκατέστησε τη Δημοκρατία και διόρισε πρωθυπουργό τον Αδόλφο Σουάρεθ. Στις 15 Ιουνίου του 1977 έγιναν οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές και το 1978 σχεδιάστηκε νέο Σύνταγμα.Το 1977 ο πατέρας του παραιτήθηκε και τυπικά από το θρόνο και ο Χουάν Κάρλος τον έκανε Κόμη της Βαρκελώνης. 
Στις 23 Φεβρουαρίου του 1981, με τηλεοπτική παρέμβασή του, κατέστειλε την απόπειρα πραξικοπήματος από το Συνταγματάρχη Τεχέρο, που είχε καταλάβει το Κοινοβούλιο.

Τον Ιούλιο του 2000 ο Χουάν Κάρλος διέφυγε απόπειρα δολοφονίας του, με δράστη το Χουάν Μαρία Φερνάντεθ ι Κρον (Juan María Fernández y Krohn) ο οποίος νωρίτερα είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ.

http://www.newsit.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου