Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Πρόταση 3ετούς "αναστολής" εισφορών για νέους επαγγελματίες Πηγή:www.capital.gr


Πρόταση για τριετή «αναστολή» της υποχρέωσης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ για τους καινούριους ελεύθερους επαγγελματίες ή επιτηδευματίες φέρεται να εξετάζεται από την κυβέρνηση, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Εκτιμάται ότι το μέτρο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια «φθηνή» απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας, η οποία πλήττει κυρίως τους νέους.

Με το σημερινό καθεστώς, οι νέοι επαγγελματίες έρχονται αντιμέτωποι με ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ τουλάχιστον 210 ευρώ το μήνα, είτε εισπράττουν εισόδημα είτε όχι, με φόρο εισοδήματος ο οποίος υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13% ή 26% (επί του φόρου, επιβάλλεται και η προκαταβολή για την επόμενη χρονιά με συντελεστή 55%), και με τεκμήρια διαβίωσης, καθώς το όποιο καθαρό εισόδημα εμφανίσει ο φορολογούμενος συγκρίνεται και με το τεκμαρτό εισόδημα.

Η πρόταση που μελετάται υπολογίζεται ότι έχει κόστος (δαπάνη περίθαλψης) μικρότερο των 8-10 εκατ. ευρώ ετησίως. Εντάσσεται μάλιστα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και προσαρμογή της φορολογικής πολιτικής ώστε να δημιουργηθεί ελκυστικό περιβάλλον για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σκοπίμως δε, οι εισηγητές της πρότασης χρησιμοποιούν τον όρο «αναστολή» καταβολής εισφορών αντί του όρου «απαλλαγή».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι η διοίκηση του ΟΑΕΕ πιέζει προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης, καθώς παρατηρεί συνεχή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Ταμείο.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου