Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Έως 31 Ιουλίου η α' δόση για το ΕΝΦΙΑ - Με email θα ενημερωθούν οι φορολογούμενοι

spiti akinito miniatoura sta sunnefa kalo_425x

Από τους ιδιοκτήτες ακινήτων ξεκινά η ενημέρωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των φορολογουμένων για τις οφειλές τους στην εφορία. Εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν σε λίγες ημέρες να αναζητήσουν στις ηλεκτρονικές σελίδες του taxisnet, τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή του Ενιαίου Φόρους Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) καθώς τα ειδοποιητήρια δεν πρόκειται να αποσταλούν ταχυδρομικά.
 
Η έκδοση των εκκαθαριστικών θα γίνει στα μέσα Ιουνίου (πιθανότατα στις 18 του μηνός), ενώ ως τότε θα μπορούν -χωρίς πρόστιμο- να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά οι φορολογούμενοι στο Ε9, τα ακίνητα και αγροτεμάχια που δεν πρόλαβαν να δηλώσουν έως τις 30 Μαΐου.
 
Στα τέλη του μήνα, θα λάβουν ειδοποίηση στο e-mail τους ώστε να μπουν στο taxisnet και να τυπώσουν τα εκκαθαριστικά, προκείμενου να τα πληρώσουν μέσω τραπέζης, είτε εφάπαξ με 1,5% έκπτωση, είτε με 6 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση μάλιστα θα πρέπει να καταβληθεί ως τις 31 Ιουλίου, προθεσμία που συμπίπτει και με την καταβολή της πρώτης δόσης (από τις 3 διμηνιαίες δόσεις) του φόρου εισοδήματος.
 
Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη φορά φόρο ακινήτων, επειδή για πρώτη φορά φορολογούνται και τα αγροτεμάχια.
 
O φόρος επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ ξίας της ακίνητης περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη και υπολογίζεται ανάλογα με το είδος του ακινήτου. «Αγκάθι» στην εκκαθάριση αλλά και στον υπολογισμό του φόρου για τα αστικά ακίνητα παραμένουν οι πλασματικές αντικειμενικές αξίες του 2007.
 
Στα κτίρια εκτιμάται ότι επέρχεται μείωση φόρου 4,4% έως 21,6% -δηλαδή 16% κατά μέσο όρο- σε σχέση με πέρυσι. Όμως ο φόρος πενταπλασιάζεται αν υπάρχει δευτερεύουσα κατοικία!
 
Τα οικόπεδα φορολογούνται ξεχωριστά από τα κτίσματα, κάτι που φέρνει επιβαρύνσεις για ιδιοκτήτες με μονοκατοικίες χωρίς κάλυψη του συντελεστή δόμησης. Θα φορολογηθούν και οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι και τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί στο Ε9 με αποτέλεσμα η φορολόγηση του ακινήτου θα γίνει επί της πραγματικής επιφάνειας.
 
Ο υπολογισμός του νέου φόρου θα γίνει με συνδυασμό συντελεστών και χαρακτηριστικών των ακινήτων.
 
 -   Στα κτίρια, ο βασικός φόρος έχει 12 κλιμάκια από 2- 13 ευρώ/τ.μ. και συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, προσόψεων.
 
-    Στα ημιτελή ή νεόδμητα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης 0,4, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους χρησιμοποιείται συντελεστής 0,1.
 
Όλα τα αγροτικά βοηθητικά κτίσματα, όπως στάνες και αποθήκες απαλλάσσονται πλήρως. Ο συμπληρωματικός φόρος εφαρμόζεται σε αξία ακινήτων από 300.000 ευρώ και πάνω, με συντελεστές 0,1% ως 1% (από 1 εκατ. ευρώ και άνω).
 
Στα οικόπεδα ο φόρος κλιμακώνεται (25 κλιμάκια) από τα 0,003 ευρώ/ τ.μ έως 9 ευρώ/ τ.μ. Όσον αφορά στα αρδευόμενα αγροτεμάχια, ο ελάχιστος φόρος είναι 2,2 ευρώ/ στρέμμα.
Πηγή: newmoney.gr

1 σχόλιο:

  1. Αυτόματος συμψηφισμός της επιστροφής φόρου με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

    Εισήγηση-"βόμβα" για να αποτραπεί ο κίνδυνος να μην πληρώσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ) τώρα που το «χαράτσι» έχει αποσυνδεθεί από το λογαριασμό της ΔΕΗ και θα εισπράττεται από την εφορία, εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών. Το σχέδιο προβλέπει, στις περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες δικαιούνται επιστροφής φόρου εισοδήματος, να μην την λάβουν αλλά η επιστροφή να συμψηφιστεί με το ποσό του ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν.

    Με τον τρόπο αυτό η εφορία θέλει να πάρει «το αίμα της πίσω» από τους ιδιοκτήτες που, και όταν ακόμη η είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ ή του ΕΕΤΑ γινόταν μέσω της ΔΕΗ, ανακάλυπταν τρόπους για να μην το πληρώνουν, καταβάλλοντας πχ στο Ταμείο Παρακαταθηκών μόνο το ποσό του λογαριασμού ρεύματος κλπ.

    Αν και δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση, κυβέρνηση και Τρόικα ανησυχούν πως φέτος η είσπραξη των 3,4 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ θα τεθεί σε κίνδυνο, επειδή ανατέθηκε στην εφορία. Για το λόγο αυτό στο οικονομικό επιτελείο φτάνουν εισηγήσεις που προβλέπουν ότι ο φόρος θα πρέπει να προεισπράττεται, εφόσον οι ιδιοκτήτες δικαιούνται να λάβουν επιστροφή φόρου, η οποία θα συμψηφίζεται με οφειλές ΕΝΦΙΑ, πριν καν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμη.

    Ο υποστηρικές του σχεδίου προτείνουν να κάνει το δημόσιο χρήση μιας νέας φορολογικής διάταξης (άρθρο 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων) που προβλέπει ότι ποσά επιστροφών φόρου κάτω των 1.500 ευρώ, τα οποία δικαιούνται φορολογούμενοι, είναι πλέον δυνατό να συμψηφίζονται με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

    Τον Ιούνιο θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ενώ ταυτόχρονα θα έχει ολοκληρωθεί και η εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου για τα εισοδήματα του 2013. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στους 6 ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος. Αντί όμως το δημόσιο να καταβάλει τα χρήματα αυτά σε ιδιοκτήτες οι οποίοι είναι αμφίβολο αν σκοπεύουν ή μπορούν να πληρώσουν τελικά το ΕΝΦΙΑ, προτείνεται να αφαιρέσει το ποσό της οφειλής από το ποσό επιστροφής και, αν απομένει κάτι, να εισπράξουν οι δικαιούχοι την διαφορά.

    Στην πράξη όμως, με το σύστημα αυτό, καταργούνται οι έως και 6 μηνιαίες δόσεις που θα είχε στην διάθεσή του ο φορολογούμενος (ως τον Δεκέμβριο) για να πληρώσει τμηματικά τον ΕΝΦΙΑ. Αντιθέτως, οι φόροι που θα έχουν βεβαιωθεί στα ονόματα των φορολογουμένων θα εξοφληθούν εφάπαξ, πριν καν εκπνεύσουν οι καταλητικές προθεσμίες, αφού θα έχουν συμψηφιστεί.



    ΑπάντησηΔιαγραφή