Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Στρος-Καν: Από το 2009 είχαμε μιλήσει με τον Παπανδρέου για Μνημόνιο

Στρος-Καν: Από το 2009 είχαμε μιλήσει με τον Παπανδρέου για Μνημόνιο

«Ντομινίκ, όπως τα βλέπω τα πράγματα, θα έχουμε ανάγκη από ένα σχέδιο βοήθειας από το ΔΝΤ» φέρεται να είπε στον τότε επικεφαλής του Ταμείου ο Παπανδρέου - Τι ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρώην «ισχυρός άνδρας» του ΔΝΤ

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Μυθιστόρημα του Ευρώ», την τηλεοπτική εκπομπή του σταθμού France2, που προβλήθηκε εν όψει των ευρωεκλογών, είχε ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν.

Αφού παραδέχθηκε πως έγιναν κάποια λάθη στην περίπτωση της Ελλάδας, επισήμανε πως «έπρεπε να σφίξουμε τη βίδα. Αλλά μόνο αυτό δεν αρκούσε. Επιβάλλαμε στους Ελληνες μια αφόρητη πολιτική, η οποία ακόμα και σήμερα έχει τρομακτικές συνέπειες για την Ελλάδα».

Την ίδια στιγμή, αποκάλυψε και διάλογο που είχε το 2009 με τον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος είχε προβλέψει ότι θα ήταν απαραίτητο ένα σχέδιο βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όταν διαπίστωσε πως το έλλειμμα έφτανε το 12,5% του ΑΕΠ.

«Ντομινίκ, όπως τα βλέπω τα πράγματα, θα έχουμε ανάγκη από ένα σχέδιο βοήθειας από το ΔΝΤ» φέρεται να είπε στον Στρος-Καν ο Παπανδρέου.

«Σίγουρα» απάντησε ο άλλοτε ισχυρός Γάλλος άνδρας και πρόσθεσε: «Υπάρχει όμως και ένα άλλο επιπλέον πρόσωπο, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει επομένως να μιλήσεις με του Ευρωπαίους συναδέλφους σου, ώστε να είσαι σίγουρος ότι συμφωνούν να ασχοληθεί το ΔΝΤ με την Ελλάδα».

«Νομίζεις;» φέρεται να ρώτησε ο Παπανδρέου, για να λάβει την απάντηση του Στρος-Καν: «Ναι, αυτό πιστεύω».

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, ανέφερε στην τηλεοπτική κάμερα της εκπομπής πως λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση στην Ελλάδα, επισκέφθηκε τη χώρα με τον τότε πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.

«Η τότε κυβέρνηση έδειχνε αισιόδοξη και ικανοποιημένη με τα οικονομικά της. Πραγματοποιήσαμε σοβαρές συζητήσεις για αγορά πολεμικών αεροπλάνων "Ραφάλ" και σημαντικά συμβόλαια για αγορά εξοπλισμού. Ήταν τόσο χαώδης η διαφορά ανάμεσα στην πραγματικότητα και την ικανοποίηση των κυβερνώντων που είχαμε κάθε δίκιο να θυμώσουμε» δήλωσε ο Φιγιόν.

Όλα αυτά, λίγες ημέρες από τα δημοσιεύματα των Financial Times για το «σχέδιο Ζ», σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιζόταν από την ευρωζώνη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Σύμφωνα με τους FT, το σχέδιο είχε λεπτομερώς τις κινήσεις για το πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα νέο οικονομικό σύστημα από το μηδέν.

Στην Ουάσινγκτον, αξιωματούχοι του ΔΝΤ συνέταξαν ένα 20σέλιδο σχέδιο δράσης. Με βάση την εμπειρία τους σε τραπεζικές και νομισματικές κρίσεις, το πρόγραμμα του ΔΝΤ περιλάμβανε τόσο δραστικά μέτρα, όπως το κλείσιμο όλων των ΑΤΜ, αλλά και την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων για την πρόληψη της μαζικής φυγής κεφαλαίων.

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως έκανε την επιλογή για την Ευρώπη και υπέρ του ευρώ, «επομένως και υπέρ της Ελλάδος. Εάν το ευρώ πέσει, πέφτει και η Ευρώπη».

http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου